Welzijn op Recept is een samenwerkingsmodel tussen het medische en het sociale domein waarbij huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners mensen met psychosociale klachten direct kunnen verwijzen naar welzijnsactiviteiten zoals ontmoeten, bewegen, vrijwilligerswerk en creatieve activiteiten.
Welzijn op Recept kent twee doelen:
- Het verhogen van het welbevinden van patiënten met psychosociale problematiek.
- Het verlagen van het zorggebruik in de eerstelijnszorg.
Het is een concrete uitwerking van hedendaagse principes als positieve gezondheid, juiste zorg op de juiste plek, versterking mentale veerkracht en de nationale coalitie mentale gezondheid. Meer informatie is te vinden op de website welzijnoprecept.nl. Op deze website wordt ook de status bijgehouden van welke gemeenten al met WOR actief zijn in Nederland.
Menzis heeft een aantal uitgangspunten voor de implementatie van Welzijn Op Recept:
- Gemeenten (in onze kernwerkgebieden regio Noord, Oost en Midden), Menzis en andere regionale stakeholders zoals welzijnsorganisaties en huisartsen trekken gezamenlijk op om Welzijn Op Recept op een goede manier te implementeren.
- Als gemeenten kenbaar maken dat zij een welzijnsaanbod hebben ingericht volgens Welzijn op Recept, faciliteert Menzis de huisartsen via de middelen die beschikbaar zijn voor Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) om een bijscholing (WOR) te volgen en samenwerkingsafspraken te maken met de welzijnscoach. De organisatie hiervan is belegd bij de Regionale Huisartsen Organisatie (RHO) die MTVP coördineert.
Menzis stemt met de RHO af hoe zij huisartsen zo veel mogelijk kunnen motiveren om binnen MTVP met WOR aan de slag te gaan - Menzis stemt samen met de RHO en gemeenten af welke huisartsen, wanneer kunnen instromen in jaar 2 MTVP waarbij WOR één van de interventies is die gekozen kan worden.
- Menzis informeert de huisartsen over de stand van zaken van WOR via een nieuwsbrief al dan niet in gezamenlijkheid met de RHO en gemeenten.
- De huisarts heeft wat Menzis betreft vooral een signaleerde rol.
- Gemeenten en Menzis maken in afstemming met de RHO en welzijnsorganisaties afspraken hoe de verwijzing naar en terugkoppeling van WOR plaatsvindt.
- De modelovereenkomst die landelijk is opgesteld wordt niet door Menzis gehanteerd. Voor deze modelovereenkomst geldt dat deze richtinggevend kan zijn, maar is niet verplicht. Uitgangspunt van Menzis is dat binnen MTVP voor huisartsen middelen beschikbaar zijn om Welzijn Op Recept te implementeren. De hoogte van deze middelen zijn vastgesteld in het Integraal Zorg Akkoord (IZA).